Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Jana Kolářová

31. 5. 2012 12:39
fakt nemůžu souhlasit

- nemůůůůůůžu. Víte, proč?

Vy správně říkáte, že lepší je vůbec neotěhotnět a využít některý z x druhů antikoncepce. Souhlasím, samozřejmě. Jenže zapomínáte na jedno: jen duševní bezzemek hodí všechno za hlavu a řekne si "ono to nějak dopadne, v nejhorším půjdu na potrat". Potrat není antikoncepce a pochybuju, že soudný člověk takhle uvažuje.

Možnost přerušení těhotenství tu je pro všechny případy, kdy to z nějakého důvodu nevyšlo. I hormonální antikoncepce může selhat, o mechanické ani nemluvě. Co pak? Být odsouzen k rodičovství, když jsem nechtěl, jen se to prostě přihodilo? PROTO jsem psala, že zákaz potratů je vlastně příkazem rodičovství a tam už přestává legrace. Není to závazek na rok, na dva, je to napořád. A pokud ten člověk ví, že z jakéhokoliv důvodu není na rodičovství připraven, je nucené rodičovství daleko horší varianta, než přerušení těhotenství. FAKT si to myslím. (Už nezmiňuju o interrupci při ohrožení života ženy nebo po znásilnění - tam se snad shodneme.) JK

7 0
možnosti
L

lesicatko

31. 5. 2012 12:59
Re: fakt nemůžu souhlasit

Zavadzate, každá, opakujem každá žena má v takom prípade možnosť dať generalny súhlas s adopciou pred narodením, aj sa to využíva, dokonca aj u znasilnených žien - tým adoptívnym rodičom je srdečne ukradnuté, ako to dieťa vzniklo.Pozrite si toto, Dagmar Mozolova ako redaktorka babetka  /rodinka / to napísala vynikajúco

http://www.rodinka.sk/zena/pribeh-zeny/o-prave-zeny-a-prave-pocateho-dietata

Možme uvažovať, ako rozšíriť ten vejar možností, aby sa žena rozhodla pre dieťa,ako zabezpečiť aby bolo porodiť výhodnejšie ako utratiť, legislatíva v EU smeruje k zodpovednejšiemu prístupu zo zachovaním prava na UPT. Váš problém je v tom, že ponúkate extremne na dojmoch a demagogii založené prístupy ale čo sa čudujem, keď ste kedysi pomýšĺali o obmedzení volebného prava a súčasne vidíte vzor vo Veľkej Británii...

UPT skutočne nie sú lepším riešením v nijakom prípade,hoci sa Vám to môže teraz tak javiť.

1 0
možnosti
OP

Bětka

31. 5. 2012 11:47
Interupce

Jen málo inteligentní jedinci berou interupci jako formu antikoncepce. Ostatní ženy se s tím vyrovnávají do konce života. Zákaz by jen nahrával andělíčkářkám a černému trhu. Znám lidi,kteří křesťansky pohřbívali plod,odumřelý ve 21.týdnu. Docela morbidní na můj vkus. Domnívám se,že o životě dítěte by měli rozhodovat jeho rodiče,jako poslední instance matka. Někdo se cítí na jedno,někdo má lásky a postředků na šest. Katolická církev je ta poslední,kdo by měl lidem do toho kecat.

4 0
možnosti
A

Alka1

31. 5. 2012 11:40
Jen doušku k tomu zdravému rozumu

Manžel  odešel od rodiny se střemi dětmi po 18ti letech manželství. nechal mě na mateřské s naším nejmladším dítětem a utekl s 25 letou holkou. Na sociálce jsem dostala "úžasnou radu" Paní, to jste si měla rozmyslet, s kým si děti pořídíte;-D. No fakt skvělý, brali jsme se za minulého režimu, měli spokojené manželství bez hádek.. ovšem "chytrák" má vždycky "dobrouů radu po ruce.;-D;-D;-D

Mmch, nelituji, že děti mám....

4 0
možnosti
AJ

astrudina

31. 5. 2012 10:46
Nejvíc se o potraty starají obvykle...

muži! Přitom ti jen teoretizují a rádi by manipulovali s tělem ženy, říkali jí, co má a co nemá dělat.:-(

Pánové, kdybyste vy měli rodit, to by bylo potratů! To byste si raději ani s ženskými nezačínali, abyste náhodou nepřišli do jiného stavu!;-D;-D

Proto rození příroda svěřila ženám. A také jim nyní nabízí možnost rozhodnout se. Neříkám, že mi není líto ubývající porodnosti, ale změna tohoto trendu je jen na vás, mužích! Pokud vaše manželky, partnerky ve vás mají oporu, cítí jistotu, pak není důvod jít na potrat. Tak začněte - hezky u sebe!

7 0
možnosti
L

lesicatko

31. 5. 2012 10:59
Re: Nejvíc se o potraty starají obvykle...

Nie - už som tu daval, že aj keby neboli žiadne UPT , tak úhrnný index plodnosti by nebol nad zachovnú úroveň, to platí aj pre SR- jednoducho ženy nechcú rodiť viacej detí , lebo to nie je v dnešnej spoločnosti win strategia. No a keďže sme v demokraciach a v demokracii rozhoduje väčšina, tak je to na Vás, milé ženy, mate nadpolovičnú väčšinu v spoločnosti, mate pravo voliť a byť volené, mate možnosť v politike ovplyvňovať zakony tak, aby boli v prospech Vás ako žien, matiek, detí, ktoré mate. Žiadne také váľať to na mužov , chceli ste emancipaciu, tak sa neflákajte , my to za Vás neodrodíme  :)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

31. 5. 2012 10:40
NA světlo teplo a zvuky

reagují dokonce i rostliny. Takže uplatníme "právo na život" i pro ně?

Použití tohoto argumentu je naprosto nesmyslné.

Právo na život má i lev který si jde savanou a když vás potká sežere vás aby si zajistil plný žaludek což mu ten "život" zajistí.

Právo na život má i krysa která vám vleze do spíže a vy jí zabijete pastičkou... (A nebo uzavřete kontrakt s kočkou že vy jí budete dokrmovat a ona bude likvidovat hlodavce).

Jediné co dělá ten plod nějak vyjímečným že čirou náhodou má shodnout DNA s vámi. (což u spousty druhů na této planetě likvidaci stejně nebrání pokud daný jedinec spotřebová víc zdrojů než kolik je jinému libo (například že leze na jeho území))

1 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

31. 5. 2012 11:35
Re: NA světlo teplo a zvuky

Rostlina není člověk a nikdy z ní člověk nevyroste. Stejně tak o žádné mrkvi ani svlačci nemohu prohlásit, že jsem jehí rodič. Pokud se nepodaří dobře vyjednotit vyplít mrkev, nemusím přeživším rostlinám vysvětlovat, proč na ně doktor musí platit alimenty.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

31. 5. 2012 10:08
Je tady ještě jeden aspekt.

Potrat, jako každý zásah se vždy nemusí podařit. Výsledkem pak je, že 1. }v lepším případě) se narodí zdravé dítě, 2. (v horším případě) se narodí nepodařeným potratem zmrzačené dítě.

Ad 2. je neštěstí eo ipso.

Ad 1.: Množí se případy, kdy žena, která postopila potrat žádá úspěšně odškodné (naposledy ve Španělsku alimenty) po lékaři, který potrat prováděl. Zbabral službu, kterou si předplatila, ať platí škodu - podle pozitivistického práva jistě. A máme tady konsekvence: Jak to pak matka vysvětlí dítěti? Ten doktor tě měl zlato zabít na moje přání, nepodařilo se mu to, což mě mrzí, ale za ty prachy jsem se s tím smířila.

Dál - lékař: Takové riziko ovšem nese nutnost pojištění. Lze očekávat, že tudíž lékaři budou (ve zvýšené míře) odmítat potraty provádět (s důvodu výhrady svědomí, byť třeba předstírané), anebo budou prostě dražší.

Čímž neútočím na výhradu svědomí - ta je zase přirozeným právem lékaře.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

31. 5. 2012 9:30
Autore, máte to těžké

Blogerka Kolářová je schopná manipulantka, ona cítila hlavně potřebu někomu vynadat, a to se lůze líbí. Proti tomu se těžko rozumem argumentuje.

1 0
možnosti
S

stepulka

31. 5. 2012 9:26
Mám takový nepříjemný pocit,

že ačkoliv tvrdíte, že jste proti jakýmkoliv zákazům, váš článek vyjadřuje opak.

Tak chcete vy sám osobně interupce zakázat nebo ne ?!!

Pochopila bych, že budete šířit dobrovolnou osvětu mezi ženami, starat se o ně, přesvědčovat je, aby si nechtěné dítě ponechaly, ... to považuji za projev velké snahy o změnu ošklivého světa, kde se "vraždí neviňátka".

Jinak  žena, člověk má obecně přirozené právo dělat si se svým tělem co chce, pokud ji ho nikdo nesebere!

Veká karma Janě Kolářové !

5 0
možnosti
L

lesicatko

31. 5. 2012 9:35
Re: Mám takový nepříjemný pocit,

Mate tam logický rozpor "Jinak  žena, člověk má obecně přirozené právo dělat si se svým tělem co chce, pokud ji ho nikdo nesebere!" čo potom po 12 resp 24 týždni tehotenstva? Vtedy straca to právo, keďže potom UPT bez zdravotnej indikacie  už nie je možné ?  Ak by to pravo mala a bolo prirodzené, tak by mala mať pravo na UPT až do porodu. Prečo nemá ?

1 0
možnosti
JK

pesimistka7

31. 5. 2012 9:22
Zjenodušeně řečeno:

sex prostě vždy bude přirozená součást života. Jen za účelem početí se miluje naprosté minimum lidí, takže - důraz na prevenci a výzkum v oblasti antikoncepce - možností sice máme mnoho, ale ani dnešní hormonální antikoncepce není pro ženský organismus žádné terno (některé ženy jí ani brát nemohou) a ani prezervativy nejsou 100%, oboje navíc předpokládá zodpovědnost v užívání a "mít u sebe". Zodpovědnost bohužel nejde ruku v ruce s "vášněmi" a nejsme všichni stejní...

A ona "slavná" církev není právě propagátorem antikoncepce, ačkoliv se snaží odbourat ono nešťastné "řešení" následků. A ne že by nabízela adekvátní pomoc matce, třeba ve formě finanční podpory z vlastních zdrojů (psychická je důležitá, ale fakt nestačí), pokud by "řešení" zabránila, že? Otce, který "u toho byl taky" vůbec neřeší, ten následky nenese - není do čeho mu kafrat, že? Jsou to pro ně jen "bodíky domů", ale ty si poraď jak chceš, odnosit musíš v každém případě, a máš přece možnost dát k adopci...

1 0
možnosti
JK

pesimistka7

31. 5. 2012 9:23
Prostě:

možnost by být měla, měla by být samozřejmě až tou poslední. V ideálním světě bohužel nežijeme, stále budou i lidé nezodpovědní, budou se stávat "nehody". Bohužel při tom jde o budoucí život. Prevencí a antikoncepcí a nabídkou řešení můžeme počet interrupcí pouze snížit.

2 0
možnosti
DK

Fonon

31. 5. 2012 9:07
prvok také reaguje na podněty,

ale že by měl vědomí...

1 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...