Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FH

Bouše

13. 6. 2012 11:06
Práci stát nezajišťoval dokonce ani za totáče.

Bylo to řešeno jinak - kdo nepracoval a neměl prokazatelný (a legální) zdroj příjmu, byl trestán za příživnictví. :-)

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

13. 6. 2012 11:04
Jak to bylo za bolševika, myslím tím poslední dekádu

Stát nikomu práci nepřiděloval, umístěnky tu bývaly dříve a v těchto letech bylo možné taky podat výpověď, která platila. Tj. nešlo o žádost o uvolnění z pracovního poměru, ale regulerní výpověď, která platila, ať se to podniku líbilo či ne. Pochopitelně u uzbrojených složek to bylo jinak. Pouze ta výpověď tehdy byla delší. Od prvního následujícího měsíce začla běžet, trvala dle věku, zpaměti už nevím, jestli 2 nebo 3 měsíce. A taky, byla tu jakási přirážka k výpovědní době. Pokud podnik prohlásil, že vás potřebuje, tak tu bylo ještě půl roku navíc. Tj. trvalo to tak 8-9 měsíců, než byl člověk po výpovědi skutečně volný.

Stát lidem nepřiděloval zaměstnání, ale stačilo dojít na národní výbor, kde byl seznam míst k nahlédnutí. Nebylo nutné jednat s úředníky, prostě prohlídnout, opsat a pak si do firem osobně zajít. Žádné zasílání předem životopisu. Rovnou jít, šéf si udělal hned čas, čekat nechali málokdy. Obvykle člověka chtěli v každé firmě, spíš byla otázka platu, kolik tam nabídnou.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

13. 6. 2012 11:09
Re: Jak to bylo za bolševika, myslím tím poslední dekádu

Dodatečné schválení pracovníka ještě záleželo na přijetí tzv. kádrových materiálů. Tj ne vámi spaný životopis, ten byl formalitou, vyplnění formuláře. Ale záznamy kádrováků, tehdejších personalistů. Ale u většiny lidí a míst to nebyl problém.

Kádrováci bývali někdy nepříjemní, někdy neutrální. Ale personalistky, tj. úřednice na kádrovém, ty bývaly zpravidla slušné, někdy i příjemné.

Práci tehdy nikomu stát nehledal, ale bylo snadné ji najít. V tom je celý rozdíl. Dnes v IT jsou zcela běžné přesčasy, současně i zde jsou nezaměstnaní. Přitom by stačilo jedno, aby ti lidé pracovali normální pracovní dobu a nezaměstnaní by být nemuseli. Jenže firmám to naopak vyhovuje, pracovníky využít i přesčas, mnohdy přes povolenou výši, přesčasy se jsou "zahrnuty" už v základní mzdě (=neplacené). A vedle toho nezaměstnaní, kteří dále snižují cenu práce, svým způsobem zvyšují pracovní výkon zaměstnanců atd.

1 0
možnosti
RP

radim36

13. 6. 2012 11:02
Tak řekněte, co všechno nemá zajišťovat stát

a když to nemá zajišťovat, tak na co vlastně tady ten stát máme?

Má to být stejný stát jako třeba byl za raného feudalismu, kdy panovník se svou družinou ( čti nejsilnější loupeživý rytíř široko daleko ) jednou za rok, dva roky projel kolem, vybral ode všech daně a zo to poskytnul jen jednu službu, jistotu, že jiný panovník s jinou družinou tam příští měsíc nepřijede a nevybere zase svoje daně ? Nebo cizí vojsko tam nevtrhne a nezačne pálit a vraždit? A jinak si tam ti lidi mohli v podstatě žít tak, jak uměli a jen s tím, co si vyrobili a postavili, protože nic jiného ten stát v čele s panovníkem lidem tehdy neposkytoval?

0 0
možnosti
DB

D.Brux

13. 6. 2012 11:40
Ten stát by měl zajišťovat

hlavně ten právní rámec, spravedlnost, vymahatelnost práva, bezpečnost vnitřní i vnější. Páteřní infrastrukturu, ale spíš odspodu (odvíjející se od potřeb krajů a obcí).

0 0
možnosti
JM

stranka

13. 6. 2012 10:58
Souhlas

Konečně někdo má stejný názor a pěkně mé pocity dokáže popsat. Zůstal jsem také nad průzkumem zaražený. Navíc když i 1/2 pravicových voličů má názor, že stát má zajišťovat práci... V tomto státě opravdu neexistuje ani pravicová strana, ani pravicový voliči. Přece jak se v životě prosadím je v první řadě na mě, ne na státu. Ovšem v Evropě si  všichni zvykli s napřaženou rukou "žebrat" o nějakou dotaci, však on to hodný stát přece zacvaká. Kam se vytratila osobní zodpovědnost? Niíkdo ji nemá. Banky špatně investují a kdo platí ztráty? Přece opět náš hodný stát. Ať už se konečně tento systém zhroutí, aspoň je šance že na jeho troskách vznikne něco lepšího.

1 0
možnosti
VC

vena65

13. 6. 2012 11:04
Re: Souhlas

Zkuste kouknout na http://www.svobodni.cz

0 0
možnosti
DB

D.Brux

13. 6. 2012 10:30
Nedivím se.

On totiž ten nejštědřejší socialismus charakterizovaný tím, že každý měl dostupné bydlení, vč. lidí, kteří nikdy nepracují, každý chodí do školy, skoro každý udělá maturitu, vysoké školy mají brány dokořán a hlavně na oborech tzv. humanitního typu, to vše samozřejmě GRATIS, a sociální síť je tak hustá, že jí propadne jen ten, kdo jí propadnout chce, probíhal od druhé pol. devadesátých let a pokračoval donedávna, vyšperkovaný navíc vstupem země do EU (ten přinesl spousty pracovních míst a posílení koruny). Skutečná hospodářská realita této země (to jest na co vlastně naše společnost má) nastává teprve teď, jenže právě po 12 letech bezuzdné konzumace koláčů bez práce (celá jedna generace v tom vyrostla).Takže průměrný Čech si v podstatě pořád neumí představit svůj život bez úřadů s patentem na vše, od zaměstnání až po kulturu asi tak, jako si průměrný Čech poloviny 19. století nedovedl představit svůj život bez kostela a císařpána, nebo člověk osmdesátých let bez Husáka a jeho suity.

1 0
možnosti
MI

Martinigue

13. 6. 2012 9:09
Naprosto s vámi

souhlasím. Příslušníci nejmladších generací nejsou, obávám se, vychováváni k tomu aby se dokázali postrat sami o sebe, to především. Jsou vychováváni k ...... k čemu vlastně? A jsou vůbec nějak vychováváni? Když "to naše zlatíčko je osobnost a my ho přece nechceme v ničem omezovat a otravovat zbytečnými povinnostmi"? Z rozmazlených parchantíků pak vyrostou frustrovaní dospělí, které dnes vidím pobíhat v plamenech měst Evropy; nevědí co počít se životem, protože je to nikdo nenaučil. Ne tak v Asii. Tam metoda drilu a cílevědomosti přetrvala a společnost tam neustále produkuje cílevědomé nadšence (no dobrá, v Japonsku jsou navíc, řekněme, poněkud mimo :-D). A časem tu budou dva světy - frustrovaných 'barbarů' a agilních zapálenců. Kdopak asi vyhraje a podmaní si toho druhého?:-)

0 0
možnosti
PB

poutnikus

13. 6. 2012 9:59
Re: Naprosto s vámi

Ano ukazujete skvělý příklad- východ.

I takový asociál jako Kalousek nedávno řekl v diskuzi s komunistou, že takový asociální kapitalismus jaký je v Číně tady rozhodně zavádět nebude.

Vidím, že Vy by jste byl pro, aby z lidí byli v zájmu prosperity udělaní otroci.

0 0
možnosti
C

Ctav

13. 6. 2012 9:03
A dalsich 75% si mysli,

ze plat nad 70tis se neda ziskat legalne. Pak se nedivme kdo nam to tu krici na namestich...

3 0
možnosti
XR

yxarinka

13. 6. 2012 10:36
Re: A dalsich 75% si mysli,

R^R^ nedejbože koupit si barák ;-)

0 0
možnosti
PK

bakules

13. 6. 2012 8:54
nevěřím že

70% lidí jsou hlupáci a proto nevěřím výzkumům.

2 0
možnosti
Y

Yarda.

13. 6. 2012 8:30
Politici remcají, že jsou předražené dálnice,

zbytečné bankovní poplatky, drahé mobilní volání, že firmy mají "sídlo" v daňovém ráji a tedy neplatí daně atd. atd. atd. Tak pokud to nejsou jen mediální kecy, proč stát nezaloží stavební firmu, banku, mobilního operátora... kde se bude podnikat za podmínek co by pro stát byly přijatelné, případně proč jedním z kritérií pro přidělování státních zakázek není, zda firma odvádí daně, atd.?

A když se někdo bude hlásit o sociální dávky, tak ho poslat do státní stavební firmy co zrovna hledá asfaltéry.

0 0
možnosti
HC

mkw

13. 6. 2012 8:44
Re: Politici remcají, že jsou předražené dálnice,

1. to neni role statu

2. nejspis to v dnesnim EU svete ani nejde

3. tak drahy dalnice jako by se staveli pak svet nevidel, vzpomente na akce Z

4. politci sice remcaji jak jsou predazene dalnice ale zapominaji vam ve sve malosti rict, ze cena kilometru se vsemi temi serepetickami okolo je naprosto standardni a neni na ni nic predrazeneho, ze mame zbytecne hodne prechodu pro zver, protihlukove zabrany i tam kde netreba, platime upravu zelene v okoli dalnic, vykupujeme draze pozemky to uz vam ale nikdo nerekne

0 0
možnosti
PN

cufir-mufir

13. 6. 2012 7:03
ÚP

Dokud budou Úřady práce a pracovní agentury mít volná místa pro nezaměstnané, tak nechci slyšet, že není práce!

0 0
možnosti
H

hafusak2

13. 6. 2012 7:45
Re: ÚP

Kdysi na ÚP v HK visela snad dva roky nabídka na soudního tlumočníka do hebrejštiny. Bral byste to? :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...