Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme další romskou začleňovací organizaci. Úřad ombudsmana ČR.

Zauajala mě nedávná zpráva Úřadu ombudsmana, o počtech romských dětí ve speciálních, dříve zvláštních, školách. Údajně je jich tam moc…

To je zajímavé, pokud se někde chcete dozvědět, jak velké procento trestných činů páchají Romové, tak se to nedozvíte. Protože to by byla diskriminace.

Jakmile ale někdo chce zjistit, kolik romských dětí chodí do speciálních škol, aby to mohl označit jako diskriminaci, tak to najednou čísla jsou.

V oficiální zprávě Ombudsmana je uvedeno, že romských dětí je ve speciálních školách mnohem větší procento, než je procento Romů mezi majoritní populací. Pochopitelně to je označeno jako diskriminační. A jakpak to ti, dozajista moudří úředníci zjistili, když oficiální statistiky se evidovat nesmí? Jak velkou vypovídací hodnotu má taková informace/zpráva/studie? Nebo je to opět tak, že čísla jsou k dispozici, jen když se to hodí? Když je potřeba plivnout jedovatou slinu na slušné lidi a označit je za rasisty?

Dobrá tedy. Pokud připustíme, že zpráva Úřadu ombudsmana je alespoň rámcově pravdivá, což asi je, nikde jsem, jako vždy, nenašel ani slovo o skutečných příčinách této situace a už vůbec nic o skutečné podstatě a účelu speciálních škol.

Speciální, dříve Zvláštní školy byly v ČR zakládány jako doplněk standartního vzdělávacího systému, určené pro děti s různými dysfunkcemi, díky nimž nejsou tyto schopny absolvovat běžnou výuku dle standardních směrnic. Zaostávají a je nutno zajistit jim alespoň základní vzdělání, stanovené zákonem. Ta poslední část je velmi důležitá.

Ve třídách běžných škol je obvykle zhruba kolem 25-ti dětí už od první třídy a pedagog je nucen jejich výuku zvládnout a základní osnovy dodržet. Pokud je v takové třídě jeden či dva žáci, kteří z jakýchkoliv prokazatelných důvodů nejsou schopni učivo zvládnout, většina pedagogů vám potvrdí, že tito jsou schopni velmi negativně ovlivnit ostatní. V některých případech lze problém řešit osobními asistenty, v některých případech to ale bohužel nejde.

Děti umístěné do speciálních škol podléhají poněkud jinému, mnohem osobnějšímu režimu. Ve třídách je obvykle max. 15 žáků a pedagogové se jim věnují mnohem více osobně. Výuka je zaměřena na to, aby děti především zvládly základy nutné k smysluplnému zařazení do společnosti, obvykle s ohledem na osobní dispozice jednotlivců.

Ať se na to dívám z kterékoliv strany, jsem přesvědčen, že naše společnost dělá pro tyto děti nemálo navíc. Snaží se pomoct.

Totéž, co pro zprávu Úřadu ombudsmana, platí pro trestnou výpravu Evropské komise, která před časem ČR navštívila, aby „monitorovala“ situaci Romů u nás. Bez toho, aniž by se kdokoliv z nich třeba jen zeptal lidí, kteří s Romy pracují, vznikla oficiální zpráva se závěrem, že Romové jsou v Česku diskriminováni. Jednou ze skutečností, označenou v dokumentu je právě vyšší procento romských dětí ve speciálních školách.

Možná by měl někdo těm tupanům vysvětlit, co ty speciální školy vlastně jsou, jak fungují a pro koho jsou určeny. Možná by také pochopili, že právě tyto školy jsou nástrojem k tomu, aby se i děti (nejen romské) s nižší mentální úrovní, naučili základy, potřebné pro uplatnění v reálném životě.

Speciální školy jsou něco navíc, co tato společnost dělá pro lidi, předem odsouzené k sociálnímu vyloučení, aby měli alespoň šanci. A bruselští byrokraté mají odvahu nám to vyčítat?

Nikdo se ani nepokusil zamyslet nad skutečnými příčinami, proč tak vysoké procento romských dětí končí ve speciálních školách. Nikdo se nezamyslel nad tím, že tyto děti zaostávají už od útlého dětství, protože je jejich rodiče prostě nevychovávají, není výjimkou, že se o ně nestarají vůbec. Často chybí nejzákladnější hygienické návyky, mají velmi malou slovní zásobu, neumí pořádně mluvit. Mnohdy dokonce sami rodiče mají zájem o umístění svých dětí do speciálních škol, protože se o ně někdo postará a oni nemusí z dětských přídavků investovat prakticky nic. Speciální škola obvykle vše zařídí.

I přesto se dnes intenzivně jedná o zrušení těchto škol. O co jim vlastně jde? Nebo někomu vadí, že tento systém má na rozdíl od jiných romských začleňovacích iniciativ alespoň nějaké výsledky?

Ano má výsledky, jednoznačným důkazem je nedávná studie (kupodivu také z EU), ve které se píše, že úroveň negramotnosti a nezaměstnanosti u romské populace je v České republice NEJNIŽŠÍ ze všech zemí Evropské unie.

Učit by se od nás měli. A dokud jsme my od nich nepřevzali systém lidskoprávních, parazitických, začleňovacích organizací, které stojí spoustu peněz a nemají naprosto žádné výsledky, tak ten systém fungoval ještě líp.

Ostatně, my jsme od nich převzali i toho Ombudsmana…

 

(psáno pro eportal.cz)

Autor: Radomír Hrabovský | úterý 19.6.2012 18:45 | karma článku: 36,64 | přečteno: 1992x
  • Další články autora

Radomír Hrabovský

Co tady bude déle, Evropská unie nebo pomazánkové máslo?

Je to pár dnů, kdy jsem, stejně jako asi všichni ostatní, zaregistroval další direktivní nařízení EU. Pomazánkové máslo nesmí být nazýváno pomazánkovým máslem.

7.11.2012 v 14:24 | Karma: 27,16 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Pár slov těm, kteří k volbám nechodí.

Také patříte k těm, kteří k volbám nechodí, protože si myslí, že to nemá smysl? Tak to se po přečtení těchto řádků možná budete divit.

5.11.2012 v 8:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Státní maturity po šedesáté sedmé! Klap.

Maturita. Za dob mého mládí a to tak starý nejsem, byla synonymem zkoušky z dospělosti. Jakási poslední fáze všeobecné přípravy mladého člověka na skutečný život. Co myslíte, je to tak i dnes?

2.10.2012 v 12:28 | Karma: 12,05 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Švédsko kontra Hong Kong…

Před časem jsem byl jedním diskutujícím pod mým článkem požádán, když tolik vychvaluji liberální kapitalistickou svobodu Hong Kongu, abych byl objektivní a porovnal jej se vzorem fungujícího sociálního státu, se Švédskem.

20.9.2012 v 15:09 | Karma: 22,88 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Kulturní obohacení naší společnosti premiérem Petrem Nečasem.

Ptáte se, čím nás pan premiér obohatil? Ano samozřejmě, svým slovníkem, jimž se začíná přibližovat slovníku našeho milovaného ministra financí Miroslava Kalouska.

11.9.2012 v 14:29 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...