Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příčiny romské brutality.

Vztahy mezi majoritní společností a romskou minoritou jsou na bodu mrazu. Psali na některých serverech po analýze průzkumu společnosti STEM. A zamyslel se někdo proč?

Ale ano. Jenomže bohužel většina velmi rozumných názorů o příčinách tohoto stavu se objevuje, mnohdy opakovaně, v článcích na blogu obyčejných lidí, kteří s Romy mají osobní zkušenosti, či v příspěvcích diskutérů pod mnohdy odporně politicky korektními informacemi internetových serverů. Je zarážející, že od novinářů nebo oficiálních míst nikdy.

Nechce se mi věřit, že vysokoškolsky vzdělaní, profesionální novináři nemají ani páru, o čem je řeč.

Takže fakt první: Jsou věci, o kterých není žádoucí mluvit, protože to z nějakého, mně nepochopitelného důvodu, někomu vadí. Že by opět cenzura?

Fakt druhý: Násilí a brutalita, nejenom romská se v současné, rádoby civilizované, společnosti zvyšuje. Posledních několik let, možná desetiletí je preferováno humánní a civilizované chování, tedy i zacházení s pachateli trestných činů. Civilizovaná společnost se přece nebude chovat stejně, jako vrazi, či násilníci. My se přece nesnížíme k tomu, abychom  jednali stejně jako oni.

Fakt třetí: Na jednu stranu je to určitě ušlechtilá myšlenka, bohužel ale způsobuje zvyšování kriminality, včetně té nejbrutálnější, jelikož zdaleka ne každý v této společnosti má humánní úmysly a právě tito jedinci si velice rychle zvykli na to, že jejich brutální činy nikdy nebudou muset adekvátně zbytku společnosti splatit.

Fakt čtvrtý: Dnes se nemusí žádný vrah nebo násilník obávat oprátky. Kriminálníci recidivisté se pravidelně vrací do společnosti obyčejných, poctivých, slušných lidí a stačí sebemenší impuls k tomu, aby páchali trestnou činnost dál. Obvykle i ti, kteří by se už do vězení vrátit nechtěli, narazí na problém se svou minulostí, nedostanou šanci se do normálního života zařadit a skončí tam, kde byli před tím.

Ano, to je problém. Ale s tímto problémem by se neměla vyrovnávat společnost, nýbrž jen a pouze navrátivší se trestanec. Jenže on nemusí, protože od určitého stádia je mu to už jedno a to hlavně proto, že svým jednáním nic moc neztrácí. Nemluvě o tom, že se do procesu přidávají různé lidskoprávní a začleňovací organizace, které často přesvědčí samotné zločince, že chyba není ani tak na jejich straně, jako spíše na straně společnosti, jež jim neumožnila odpovídající společenské zařazení. Zvrácenost.

Fakt pátý: Jak vysokou recidivu (opětovný nástup do vězení) odsouzených pachatelů násilných trestných činů máme u nás? Vysokou. Bohužel oficiální statistiku se mi nepodařilo získat. V porovnání například s takovým Thajskem, kde jsou to pouhé 3%, má náš humanistický nápravně-výchovný systém naprosto nulové výsledky. Nebo spíše ještě obráceně, svou benevolencí další recidivisty vychovává. Nemluvě o tom, že je také podstatně dražší.

Obvykle se už nikdo nezamyslí nad tím, proč se mnoho z těchto lidí vůbec  do normálního života zařadit nechce. Lidskoprávní organizace nám neustále podsouvají, že majorita a současné společenské zřízení je zodpovědné za to, že tito jedinci, kteří nenajdou uplatnění, nakonec opět končí v osidlech zločinu.

Nikdo se ale neobtěžuje zjišťovat, zda ONI vůbec pro své znovuzařazení do společnosti něco udělali nebo zda se vůbec zařadit chtějí.

Dodnes mi leží v hlavě prohlášení břeclavského vraha, který se po „X“ letech dostal z vězení, během dvou týdnů byl opět ve vazbě a před hlavním líčením soudu, u kterého bylo jasné, že bude odsouzen prohlásil něco v tom smyslu: „No a co, dyť mně je v base stejně líp. Tam jsem aspoň někdo, tady nemám nic.“

Toto prohlášení je možná to naprosto nejdůležitější, co charakterizuje současný vztah nás, běžných smrtelníků a zločinců, kterým je naprosto všechno jedno. My se snažíme jim pomoct, převychovat je, zařadit do společnosti, ale oni nemají zájem.

Protože na svobodě se musí sami snažit, musí se starat, aby přežili, aby měli co jíst, aby měli co na sebe... V base dostanou všechno a nemusí nic.

A to je ta skutečná podstata problému.

Humanisté a pravdoláskaři přivedli tuto společnost na pokraj propasti. Přesvědčili nás všechny, že my, civilizovaní lidé, se nesmíme chovat jako oni, my přece nejsme takové bestie, my jsme tady od toho, abychom vychovávali, přesvědčovali, ukázali správnou cestu…

Ale oni nám na to serou. Protože z osvědčené metody cukru a biče zůstal jen ten cukr. Bič se používat nesmí. Oni velmi dobře vědí, že ať spáchají cokoliv, my, místo toho, abychom je potrestali, se o ně postaráme. Na svobodě společnost od nich „něco“ chce a samozřejmě oni nejsou zvyklí cokoliv dávat. Jakmile někoho sejmou, dostanou hotelové ubytování s televizí, knihovnou, teplou stravou, posilovnou, hřištěm, navíc obvykle ve společnosti svých přátel…

A my jim to platíme z našich daní. No uznejte, nejsme naprostí  IDIOTI !!!

A teď bych se chtěl dostat k jádru problému, romské kriminalitě. Prvotním základem je skutečnost, že podstatná část romské komunity žije ve velmi složitých sociálních podmínkách. Vše má základ už v dětství a dospívání, kdy velká část těchto lidí žije v katastrofálním prostředí, obvykle velmi početných rodin, kde mezi sourozenci mnohdy platí pravidlo, „co si neurveš, to nemáš“. A tato zásada se bohužel až příliš často v pozdějším věku přenáší do běžného života a soužití s ostatními.

Řešení ale není v tom, aby jim majoritní část společnosti pomohla, nýbrž v tom, aby někdo naučil (přesvědčil/donutil) jejich rodiče, že o své děti se musí také starat, ne jen plodit. Tyto děti skutečně nevidí ve svých rodičích vzory hodné následování. Tyto děti nemají vůbec žádné vzory. A své chování pak přizpůsobují pouze tomu, co jim tato společnost dovolí.

Je pak logické, že se sdružují ve skupinkách stejně nebo podobně sociálně vyloučených a smýšlejících lidí, obvykle také stejného etnika. A pokud jim nikdo nikdy v minulosti nevysvětlil, že peníze nerostou na stromech a oni si myslí, že gádžové jich mají dost, tak proč by si taky nevzali, tak nám tady vzniká dost velký rasisticko-xenofobní problém.

A právě tato mládež, to je generace těch, mezi nimiž pod vlivem násilnické televizní produkce, rostou bestiální jedinci, páchající závažnou trestnou činnost.

Bohužel, místo toho, abychom řešili příčiny tohoto problému, se snažíme věci bagatelizovat, informace skrývat, obvykle hledat výmluvy, to vše z připodělanosti, abychom to náhodou nebyli právě my, kdo na podstatu problému poukáže. Proč?

Řešení situace to nepřinese, naopak, bude to jen horší.

A tak nám tady rostou smečky brutálních jedinců, přiznávám, nejen romské národnosti, které nemají žádnou představu o budoucnosti, protože jejich rodiče takové bezvýznamnosti vůbec neřeší a škola, pod vlivem humánní předpojatosti sama neví, co dělat a ani zdaleka nemůže nahradit rodičovskou výchovu.

Členové těchto smeček, když už se náhodou někde najde špetka spravedlnosti a jsou odsouzeni, obvykle zjistí, že se vlastně nic tak hrozného nestalo. Na pár měsíců, někdy let, jsou odsouzeni do nápravně-výchovného ústavu, kde jen od starších a zkušenějších spolubydlících zjistí, na co všechno ještě mají právo. Případně jak ještě lépe těžit z neschopnosti systému další výhody.

Já sám jsem z Břeclavi, spoustu Romů, starousedlíků znám a proti většině z nich bych si nedovolil říct jediné křivé slovo. Ale trvám na tom, mládež je jiná a je to důsledkem toho, že je něco v posledních letech hóóódně špatně.

Nejen Petro, který přišel o ledvinu nebo Patrik, kterému doslova rozkopali hlavu, měli problémy s romskou menšinou. V posledních zhruba pěti letech bylo v Břeclavi několik desítek případů, kdy Romové napadli „bílého“ a o nichž vím, že nebyly vyřešeny (mnohdy ani řešeny). Ať už šlo o kabelku zbité důchodkyně se třema stovkama, mobil a svačinu devítileté školačky, pravidelně vykrádané prodejny místních, často bezmocně zoufalých obchodníků nebo třeba jen plivání romských dětí kolem nádraží na lidi, kteří jim nedali žebranou desetikorunu. A jsem přesvědčen, že Romové by Roma nenapadli. Bohužel, většina případů je naprosto mimo publicitu, protože lidé menší incidenty, včetně nějakých těch ran pěstí, už ani nehlásí a zdaleka ne každý má někoho blízkého, jako Petro svoji Maminku, kdo se rozhodne nemlčet a začít prohnilý systém kopat do zadele. A výsledek? Více než tři tisíce lidí v ulicích.

A do toho všeho si přečtete bleskový e-mail, jak si břeclavští romové hulákají po městě: „Jenom si demonstrujte ču*áci, my si jdeme zítra pro dávky!!!“ To potěší, že?

V současnosti v Břeclavi na radnici téměř pravidelně zasedá krizový štáb, protože si ani místní politici neví rady s tím, co se děje. Všechny politické strany, které v posledních volbách kandidovaly, měly v jednom z prvních bodů kampaně řešení kriminality ve městě. Z toho vyplývá, že velmi dobře věděli, jaký má Břeclav problém. Od voleb je to skoro dva roky a výsledek? Situace je mnohem horší a od politiků slyšíme jen bezmocná slova o tom, jak nejsou peníze na víc policistů, víc kamer…

A k čemu to je, když ti policisté nemůžou nic dělat, dokud se něco nestane a to je obvykle pozdě.  Kamery jsou sice dobré k usvědčení pachatele, ale to už žádné oběti nepomůže. A násilníka neodradí, protože, jak jsem psal výše, mnohdy se vám vysměje do obličeje.

“No a co! Co ty mně mužeš gadžo jeden zkur*eny!“ (Toto je přesná citace z vlastní zkušenosti!)

Nemluvě o tom, že Břeclav na tom zdaleka není nejhůř. Jsem přesvědčen, že třeba v Severních čechách je situace mnohem horší.

A tak bych si dovolil jeden vzkaz obyčejného člověka, občana, smrtelníka, VOLIČE!:

Vážení politici, můžete si svolávat krizové štáby po celé republice, můžete si dělat co chcete, dokud nepochopíte a nezačnete řešit  podstatu problému, dokud se nezbavíte hloupého, falešného humanismu a ohledu na lidská práva násilníků, nejste lidem této země naprosto k ničemu…

 

(psáno pro eportal.cz)

Autor: Radomír Hrabovský | úterý 15.5.2012 10:40 | karma článku: 36,95 | přečteno: 2448x
  • Další články autora

Radomír Hrabovský

Co tady bude déle, Evropská unie nebo pomazánkové máslo?

Je to pár dnů, kdy jsem, stejně jako asi všichni ostatní, zaregistroval další direktivní nařízení EU. Pomazánkové máslo nesmí být nazýváno pomazánkovým máslem.

7.11.2012 v 14:24 | Karma: 27,16 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Pár slov těm, kteří k volbám nechodí.

Také patříte k těm, kteří k volbám nechodí, protože si myslí, že to nemá smysl? Tak to se po přečtení těchto řádků možná budete divit.

5.11.2012 v 8:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Státní maturity po šedesáté sedmé! Klap.

Maturita. Za dob mého mládí a to tak starý nejsem, byla synonymem zkoušky z dospělosti. Jakási poslední fáze všeobecné přípravy mladého člověka na skutečný život. Co myslíte, je to tak i dnes?

2.10.2012 v 12:28 | Karma: 12,05 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Švédsko kontra Hong Kong…

Před časem jsem byl jedním diskutujícím pod mým článkem požádán, když tolik vychvaluji liberální kapitalistickou svobodu Hong Kongu, abych byl objektivní a porovnal jej se vzorem fungujícího sociálního státu, se Švédskem.

20.9.2012 v 15:09 | Karma: 22,88 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Kulturní obohacení naší společnosti premiérem Petrem Nečasem.

Ptáte se, čím nás pan premiér obohatil? Ano samozřejmě, svým slovníkem, jimž se začíná přibližovat slovníku našeho milovaného ministra financí Miroslava Kalouska.

11.9.2012 v 14:29 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Margaret Thatcherová, ke zvyšování daní by se nikdy nesnížila...

Na počátku 80-tých let 20. století, se Velká Británie potýkala stejně jako jiné evropské země, s velkými, sociálně-ekonomickými problémy. Po letech vlád nesplněných slibů labouristů, začínali být obyčejní Britové nespokojeni.

6.9.2012 v 13:29 | Karma: 29,53 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

I šedá ekonomika se řídí ekonomickými zákony...

Přestože lze šedou ekonomiku označit za neetickou a nemorální, v mnoha případech ji nemůžeme odsuzovat. Byrokratický aparát a daňová zátěž v dnešní době ekonomiku a podnikání tak dusí, že lidem často nic jiného nezbývá.

20.8.2012 v 12:49 | Karma: 26,75 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ekonomika

Radomír Hrabovský

Tak zvýšit platy se papalášům zachtělo?

A z nás už dělají úplné vrtule. Já to opravdu neumím pochopit. Já jsem asi opravdu vyrůstal v jiném světě. Někde, kde lidi používají obyčejný rozum k myšlení, ne k arogantní manipulaci ostatních...

17.8.2012 v 8:26 | Karma: 29,85 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Pětina lidí by dnes volila komunisty.

Jako by nám 22 let nevládli. Když jsem si četl poslední volební průzkum agentury STEM, dost mě zamrazilo. Každý pátý Čech by volil komunisty. To je to s námi skutečně tak špatné? To lidi skutečně zapomněli, proč tady byla Sametová revoluce?

14.8.2012 v 8:26 | Karma: 36,70 | Přečteno: 4858x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Vláda v první polovině mandátu splnila 60% programového prohlášení

A k tomu je nutno gratulovat. Naše LEVICOVÁ vláda Petra Nečase beze zbytku plní vše, co svým voličům slíbila! A já bych řekl, že dokonce i mnohé navíc. V tomto směru je současná vláda bezesporu jedinečná.

19.7.2012 v 7:14 | Karma: 27,47 | Přečteno: 1298x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Je EU zónou volného obchodu? Není a nikdy nebyla.

Než jsme vstoupili do EU, měla Česká republika, stejně jako další státy, velmi propracovaný systém vybírání dovozního cla i z evropských zemí. Říkalo se tomu (a možná dodnes říká) ekonomická ochrana státu. Nicméně jde o obyčejný Protekcionismus.

24.6.2012 v 14:28 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Máme další romskou začleňovací organizaci. Úřad ombudsmana ČR.

Zauajala mě nedávná zpráva Úřadu ombudsmana, o počtech romských dětí ve speciálních, dříve zvláštních, školách. Údajně je jich tam moc...

19.6.2012 v 18:45 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1992x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Souboj politických dinosaurů.

Dravci kolem sebe už zase pomalu krouží. Zatím je to jen takový rituální tanec, obchází kolem sebe a nesměle zkouší, co vše si mohou dovolit. Jen občas udělají nějaký testovací výpad, jak asi zareaguje protivník, občas obranný úskok, to vše zatím v relativním klidu, přestože už dávno ve střehu.

14.6.2012 v 14:27 | Karma: 19,77 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

70% dotázaných občanů si myslí, že by lidem měl zajistit práci stát

Mírně řečeno šokován jsem zůstal po přečtení jednoho z posledních průzkumů veřejného mínění agentury STEM. A napadlo mě jediné, nač takto přemýšlející lidé vlastně chodili do školy?

12.6.2012 v 13:29 | Karma: 42,50 | Přečteno: 7442x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Vlastizrada parlamentu ČR, schválení ESM…

Díky nezájmu medií a parlamentní zpovědi Davida Ratha si mnozí bohužel ani nevšimli, že naši zákonodárci tentýž den téměř jednomyslně schválili zákon o přistoupení k Evropskému stabilizačnímu mechanizmu.

8.6.2012 v 14:27 | Karma: 39,90 | Přečteno: 2858x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Vít Bárta je opět na scéně…

A dá se říct, že zajatce nebere. V nedělní Partii TV Prima velmi přímočaře zaútočil na lidi, kteří mají v zodpovědnosti zadávání velkých zakázek na železnici, zmínil jejich tajnou květnovou schůzku se zástupci firem, které si velmi pravděpodobně tyto zakázky rozeberou.

6.6.2012 v 14:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Dítě není pětikoruna? No právě.

Dovolil bych si tímto článkem reagovat na blog Jany Kolářové, se kterou snad poprvé v životě nemohu souhlasit. http://kolarova.blog.idnes.cz/c/270276/Dite-neni-petikoruna.html.

31.5.2012 v 7:26 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1984x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Pohled z druhé strany břeclavské barikády.

Stejně jako mnoho jiných jsem i já nemalou měrou přispěl do celostátní diskuze na téma zraněného Petra z Břeclavi. A protože se situace změnila z hodiny na hodinu a ze solidární občanské společnosti se rázem stalo stádo oslů, bylo by asi žádoucí, abych se také za sebe vyjádřil.

24.5.2012 v 14:26 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Každý má svou cenu. A Rath byl sotva druhá liga…

I takový hejtman Středočeského kraje má svou cenu. Drath už za to cedí kostkovaný vzduch a to je dobře. Zatím ale málo dobře. Útvar pro odhalování korupce bude mít v této zemi ještě spoustu práce.

23.5.2012 v 14:45 | Karma: 25,64 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Vrtěti psem Made in Česká televize a iDnes.cz

Tak patnáctiletý Petro je dealerem marihuany? Tak tady už končí veškerá sranda. Možná si někdo v této zemi myslí, že správně podaná mediální kampaň může zničit jednoho člověka. Ale všechny nás nezničí.

13.5.2012 v 13:42 | Karma: 42,27 | Přečteno: 5226x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...